Kombucha: fris, bruisend en helemaal van nu

← Meer artikelen

Kombucha: fris, bruisend en helemaal van nu

0 reacties minuten lezen

Kombucha: fris, bruisend en helemaal van nu 

Kombucha is hot. Overal duikt het op: in hippe koffiebars, bij de biologische supermarkt en zelfs op festivals. Het is hét drankje waar iedereen het over heeft, en ook wij merken dat. Wij krijgen in de mailbox van Thee van de Marktnamelijk regelmatig de vraag hoe je het zelf maakt en welke thee je er het beste voor kunt gebruiken. Want laten we eerlijk zijn: waarom zou je het in dure flesjes kopen, als je het ook gewoon thuis kunt brouwen? 

In deze blog vertellen we je daarom alles wat je wilt weten over kombucha: wat het is, waarom het zo populair is, hoe je het stap-voor-stap maakt met ingrediënten uit de supermarkt én welke thee je het beste kunt gebruiken voor de lekkerste resultaten. En, verderop in deze blog hebben we ook nog een leuke verrassing voor je, wat je zeker gaat helpen om je eigen kombucha te maken! 

Klaar om je eigen kombucha te brouwen? Mooi! Laten we dan beginnen.  

Wat is kombucha? 

Eerst mòeten we even stilstaan bij wat kombucha precies is. Voor als je het nog niet wist: kombucha is in essentie een gefermenteerde thee, die dankzij het natuurlijke fermentatieproces een frisse, lichtzure smaak krijgt. 

Klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk gewoon een natuurlijk manier om thee om te toveren tot een ander gezond, sprankelend drankje. Het wordt gemaakt door aan een (vaak) losse thee een levende cultuur van goede bacteriën en gisten toe te voegen, die het fermentatieproces op gang brengt.

Het resultaat? Een gezond en verfrissend drankje dat ergens tussen ijsthee en cider in zit, maar dan zonder de alcohol (mits je het niet té lang laat fermenteren…). En het mooie van kombucha: je kunt de smaak he-le-maal naar je eigen hand zetten, aan de hand van welke thee je ervoor gebruikt.

Waarom is kombucha zo populair? 

Kombucha is meer dan zomaar een hip drankje. Het is een combinatie van smaak, gezondheid en plezier in maken waar je simpelweg blij van wordt. Hier de 3 belangrijkste redenen op een rij, waarom iedereen zo lyrisch is over kombucha. 

  • Smaak: Kombucha heeft een unieke smaak die je nergens anders tegenkomt: fris, lichtzoet en een tikkeltje zuur, met een subtiele theesmaak. En het mooie is dat je eindeloos kunt variëren: van een kruidige gemberversie tot een zomerse variant met rood fruit. Elke batch smaakt net weer even anders, en dat maakt het zo leuk om te maken én te drinken.

  • Gezondheid: Tijdens het fermenteren ontstaan er natuurlijke probiotica. Deze ‘goede’ bacteriën kunnen je darmflora ondersteunen, wat weer positief kan werken op je algehele welzijn en gezondheid. Veel mensen drinken kombucha daarom niet alleen voor de lekkere smaak, maar ook omdat het hen helpt zich gezonder en energieker te voelen.

  • Makkelijk thuis te maken: Voor het maken van kombucha heb je geen ingewikkelde keukenapparatuur nodig. Met wat thee, suiker, water en een starter (die je in de biologische supermarkt koopt) ben je al onderweg naar je eigen bruisende creatie. En het mooiste? Jij bepaalt zelf welke smaken je toevoegt.

Of je nu kiest voor kombucha om je gezondheid een boost te geven, omdat je geniet van die bijzondere smaak, of omdat je het leuk vindt om zelf iets te maken: het is een drankje dat je blijft verrassen. Niet zo gek dus dat het zo onwijs populair is! 

Hoe maak je kombucha? 

We vertelden je net dat kombucha eenvoudig is om te maken, dus laten we verder gaan met uitleggen hoe je het precies doet. We weten zeker dat jou het thuis ook gaat lukken, mits je een klein beetje geduld hebt. 

Wat heb je nodig?

  • 1 liter water
  • 2 theelepels losse thee (altijd op basis van zwarte en/of groene thee)
  • 75 gram suiker
  • 100 milliliter kombucha-starter (zie tip hieronder)

Tip: de kombucha-starter kun je kopen bij de meeste biologische winkels en soms kun je ze ook in de supermarkt vinden. Dit is vaak een flesje waarin een bacteriecultuur zit, die je nodig hebt om het fermentatieproces te starten. Als je je eerste batch kombucha maakt, zal je zien dat er na een dag of 7 een laagje vormt boven op de kombucha. Dit is de zogenaamde SCOBY, wat je de volgende keer als je kombucha gaat maken als starter kunt gebruiken. Je hoeft dus maar één keer een kombucha starter te kopen, waarna je eindeloos kombucha kunt maken zolang je je SCOBY in leven houdt!

Hoe maak je het?

  1. Breng het water aan de kook en los de suiker erin op.
  2. Voeg de thee toe en laat 5-10 minuten trekken.
  3. Haal de thee eruit en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Giet de thee in een grote glazen pot, voeg het flesje kombucha-starter (of 100 milliliter van je eigen SCOBY) toe en dek af met een schone theedoek en elastiek.
  5. Laat het 7-10 dagen op kamertemperatuur staan, uit de zon. Dit is de tijd waarin de bacteriën hun best doen om de kombucha te fermenteren. Als vuistregel kun je aanhouden: hoe langer het staat, hoe zuurder de smaak.
  6. Als laatste is het een kwestie van proeven: is het naar je zin, dan kun je genieten van je eigengemaakte kombucha! Maar, wil je graag wat extra smaak of bruis toevoegen, laat het dan nog een paar dagen staan met wat fruit of kruiden. Hiermee kun je eindeloos variëren! 

Note: voordat je je kombucha drinkt, zorg ervoor dat je de dikke SCOBY-laag van je kombucha af scoopt. Dit kun je weer gebruiken voor je volgende batch kombucha!

De beste thee voor kombucha 

De basis van een goede kombucha is een goede thee. En daar weten we bij Thee van de Markt natuurlijk alles van! In principe kun je iedere losse thee gebruiken voor het maken van kombucha, zolang de thee maar op basis is van zwarte of groene thee. 

Waarom enkel thee op basis van zwarte of groene thee? Omdat in zwarte en groene thee polyfenolen zitten, werken theeën op basis van èchte theebladeren het beste voor het fermentatieproces. Polyfenolen zijn de voedingsstoffen die de bacteriën en gisten nodig hebben om het fermentatieproces in gang te zetten èn houden. In pure kruidentheeën zitten nauwelijks tot geen polyfenolen, waarom dit een minder goede optie is om kombucha mee te maken. Het fermentatieproces zal dan namelijk minder goed op gang komen. 

Dit zijn een paar van onze favorieten die het fantastisch zullen doen als basis voor jouw kombucha:

Lekker experimenteren 

Het leuke aan kombucha maken, is dat je kunt blijven experimenteren. Je kunt letterlijk iedere losse thee in ons assortiment gebruiken, zolang het maar een thee is op basis van zwarte of groene thee. 

Maar hoe kom je er dan achter met welke melange jij de beste kombucha kunt maken? Juist, lekker proeven natuurlijk! Daarom kun je bij iedere bestelling die je in onze webshop doet 3 gratis proefzakjes kiezen. Zo kun jij erachter komen welke thee jij het lekkerst vindt. Voor die 3 gratis proefzakjes kun je kiezen uit iedere smaak die je in ons assortiment kunt vinden. Daarmee kun jij dus gratis ontdekken welke thee bij jou past. 

En, als je een bestelling van €30,- of meer plaatst, maken we het nog mooier. Dan mag je naast de 3 gratis proefzakjes ook nog een gratis losse thee uitzoeken. Ook hiervoor kun je kiezen uit iedere thee in ons assortiment. Op deze manier hopen we dat jij de thee vindt die perfect bij jou past. Veel thee-plezier! 

Kombucha: jouw nieuwe favoriete drankje 

Of je nu een gezonde frisdrankvervanger zoekt, een creatief keukenproject wilt starten of gewoon zin hebt in iets hips en lekkers: kombucha heeft het allemaal. Met een beetje geduld en goede losse thee zet je zelf een drankje op tafel dat minstens zo lekker is als die dure flesjes uit de winkel. Dus, zet de waterkoker aan, kies je favoriete thee en laat het bruisende avontuur beginnen. Geniet ervan! 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Kombucha: fris, bruisend en helemaal van nu"Laat een reactie achter