Groene thee is een van de lekkerste en gezondste theesoorten. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis-plant, de theeplant die al vele eeuwen in Azië voorkomt. Groene thee wordt minder bewerkt dan zwarte thee en Oolong thee. Daardoor is het gezonder en heeft het een lichtere smaak.
Groene Thee, gezond en lekker.
Groene thee is een van de lekkerste en gezondste theesoorten. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis-plant, de theeplant die al vele eeuwen in Azië voorkomt. Groene thee wordt minder bewerkt dan zwarte thee en Oolong thee. Daardoor is het gezonder en heeft het een lichtere smaak.
Groene thee is erg gezond
Groene thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Dit komt onder andere door de vele gezondheidsvoordelen. Thee is van nature gezond en de groene variant wordt het minst bewerkt.
De thee is een natuurproduct en bevat geen chemische stoffen, die nadelig zijn voor je lichaam. De drank zit vol antioxidanten en voedingsstoffen die helpen bij het genezen van verschillende ziekten. Antioxidanten helpen ook bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam, waardoor je gewicht verliest. Je voelt je sterk en slank.
Suikerziekte en groene thee
Diabetespatiënten hebben veel baat bij groene thee. De drank helpt bij het beheersen van het insulineniveau in het lichaam. Mensen die regelmatig groene thee drinken zijn minder gevoelig voor suiker.
Omdat groene thee zeer effectief is in het verwijderen van schadelijke lichaamsstoffen zijn er nog meer voordelen:
- Groene thee houdt je cholesterolgehalte beheersbaar
- Het drinken van groene thee verlaagt de risico van hart- en vaatziekten
- De drank voedt je huid, waardoor deze er stralend uit ziet
- De thee bevat antibacteriële eigenschappen die infecties en huidaandoeningen voorkomen
Groene thee zetten met losse thee
Het bereiden van groene thee gaat net even anders dan zwarte thee. De theeblaadjes zijn namelijk erg kwetsbaar. Giet je er direct kokend water op, dan beschadigen ze en krijgt de thee een bittere bijsmaak. Volg deze stappen voor een perfecte kop thee:
- Spoel de theekop of theepot voor, met heet water. Dit voorkomt een groot temperatuurverschil.
- Gebruik als vuistregel zo'n 2 gram groene thee per 100 ml water.
- Laat het water afkoelen tot zo´n 80 graden, voor je de thee toevoegt
- Laat de thee niet langer dan 3 minuten trekken. Dit voorkomt een bittere nasmaak
- Bij kwaliteitsthee kun je blaadjes zo'n 2 tot 3 keer gebruiken
Hoe word groene thee gemaakt?
Groene thee wordt op verschillende manieren gemaakt. Het productieproces bepaalt het aroma en de smaak. De theebladeren groeien in de zon of in de schaduw, afhankelijk van het soort. De oogst vindt meestal 3 keer per jaar plaats.
Na de oogst worden de bladeren verhit, versneden en gedroogd. Dit gebeurt meestal machinaal en dit proces duurt zo'n 3 uur. Als laatste stap wordt de thee luchtdicht verpakt en gedistribueerd.
Wat is de beste groene thee?
Groene thee wint de afgelopen jaar sterk aan populariteit. Dit zie je terug in de supermarkt, waar deze theesoort volop verkrijgbaar is. Het nadeel van thee in zakjes is dat de kwaliteit sterk wisselt. Voor de productie worden vaak mindere theebladen gebruikt om kosten te besparen.
Losse thee smaakt doorgaans beter dan theezakjes. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Voor theezakjes wordt mindere kwaliteit thee gebruikt
- Thee uit zakjes wordt vaak langer opgeslagen en hierdoor neemt de smaak af
- Losse theebladeren bevatten meer gezonde stoffen dan de gebroken bladeren uit zakjes
- Papieren theezakjes geven smaak af en absorberen de gezonde stoffen
Bestel groene thee bij Thee van de Markt
Groene thee is met witte thee de gezondste theesoort. De drank wordt het minst geoxideerd, waardoor antioxidanten aanwezig blijven en het cafeïnegehalte laag is. Losse, groene thee uit Japan bestel je bij thee van de markt. Wij hebben puur groene thee of met een smaakje zoals Japanse Sencha, Matcha of groene thee met citroengras. De werking van de thee is op z’n best als je het theewater even laat afkoelen, tot zo’n 80 graden.