Alles over losse thee - deel 1

Alles over losse thee - deel 1

0 reactie minuten lezen

Alles over losse thee.

Thee is na water de meest gedronken drank wereldwijd! Al sinds 3000 jaar voor Christus wordt thee in China gedronken. Maar ook vandaag de dag is thee nog altijd ongekend populair. Zo worden er dagelijks circa 3 miljard kopjes thee wereldwijd gedronken. Vroeger was thee drinken alleen voor de rijken. Nu is thee uit gegroeid tot een drank voor iedereen.

Hoe wordt losse thee gemaakt?

Thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant ‘camellia sinensis’. Deze plant groeit oorspronkelijk in de Chinese provincie Yunnan. Maar momenteel wordt thee in meer dan 40 verschillende landen geproduceerd. In landen zoals India, Kenia, Sri Lanka, Zuid Afrika, Turkije en Vietnam komen veel thee soorten vandaan. Denk aan Darjeeling, Assam, Ceylon, Lapsang Souchong, Rooibos en de verschillende kruidenmelanges.

De lekkerste thee.

De lekkerste thee komt van de bovenste twee thee blaadjes en de knoppen van de theeplant. De pluk vindt plaats wanneer de plant circa 4 jaar oud is. Thee planten worden gesnoeid tot een lengte van ca. 1,5 meter en groeien het beste op een helling bij een temperatuur tussen de 10 en 30°C.

Fermenteren van de thee.

Na het plukken vindt er proces plaats om de thee drinkbaar te maken. De eerste stap is het verflensen. Dit houdt in dat de thee op rekken wordt gelegd om te kunnen drogen bij een temperatuur tot 40°C. Bij de volgende stap kan de thee gerold worden. Hierbij wordt de thee geperst en gebroken tot kleiner formaat waardoor het klaar is voor het fermentatieproces. Dit belangrijke proces zorgt ervoor dat de thee zijn bepaalde smaak en geur kan afgeven. Dit gebeurt in een speciale vochtige kamer. De volgende stap is drogen bij een hoge temperatuur waarna het vervolgens gesorteerd kan worden voor consumptie. De grotere bladen worden gebruikt voor de losse thee voor Thee van de Markt en het overblijvende gebroken blad en stof wordt gebruikt voor zakjes thee.

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Alles over losse thee - deel 1"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »