Hoe zit het nou eigenlijk met thee en cafeïne?

Hoe zit het nou eigenlijk met thee en cafeïne?

0 reactie minuten lezen

Thee en cafeïne: hoe zit het nou eigenlijk? 

We krijgen vaak mailtjes en appjes met vragen over cafeïne in thee. Vragen die we het vaakst krijgen zijn: zit er cafeïne in thee? En zo ja, hoeveel dan? En bestaat er ook thee zonder cafeïne? Waarschijnlijk ben jij ook op deze pagina uitgekomen omdat je graag antwoord wilt op een van deze vragen. Dan heb je geluk, want hieronder gaan we al deze vragen beantwoorden! 

Om dit te doen, nemen we je eerst even kort mee in wat thee precies is en of er cafeïne in zit. Daarna duiken we verder in de details, vooral de hoeveelheid cafeïne in verschillende soorten thee, zoals zwarte, groene en witte thee. Vervolgens gaan we verder in op welke cafeïnevrije thee soorten er zijn, mocht je liever genieten van een kop thee zónder cafeïne. Klaar om al je vragen beantwoord te krijgen? Laten we dan beginnen! 

Wat is thee? En zit er cafeïne in thee? 

Zoals beloofd beginnen we even met wat achtergrondinformatie. De klassieke theesoorten, groene, zwarte en witte thee, worden gemaakt van de bladeren van de theeplant. Deze plant heet in het Latijn Camellia sinensis en heb je misschien weleens voorbij zien komen. (Mag je trouwens weer vergeten hoor, maar misschien een leuk feitje om onder het genot van een kop thee te vertellen aan je vriendinnen of vrienden.) 

De theeplant komt oorspronkelijk uit China, waar dan ook al duizenden jaren met veel plezier thee gedronken wordt. Tegenwoordig komen theebladeren overigens al lang niet meer alleen uit China. Ook landen als India, Sri Lanka, Kenia en Japan zijn door de jaren heen koplopers geworden in het verbouwen van thee. 

Vandaag de dag gebruiken we de naam ‘thee’ voor veel meer dan alleen thee van theebladeren. Zo kun je ook thee maken zonder theebladeren, zoals kruidentheeën als gemberthee, muntthee en rooibosthee. Maar ook theemelanges, wat combinaties kunnen zijn van theebladeren, kruidenthee, bloesems en gedroogd fruit dragen de naam thee. 

Of er cafeïne in jouw kop thee zit ligt aan het soort thee wat je gebruikt om de thee te zetten. Heb je een thee waar bladeren van de theeplant in zitten? Dan zit er cafeïne in. Maar, drink je een thee waar geen theebladeren in zitten, zoals een pure kruidenthee, dan hoeft hier zeker niet altijd cafeïne in te zitten. 

In welke thee zit de meeste cafeïne? En in welke het minste?

Hoeveel cafeïne er in thee zit hangt vervolgens af van het soort thee. En welke soort thee het is, hangt weer af van hoe de rauwe theebladeren verwerkt worden. Na het plukken van de thee kan men ervoor kiezen om de thee vrijwel niet te bewerken. Je krijgt dan witte thee. Witte thee is daarmee dus de minst bewerkte theesoort, welke in vergelijking met groene thee en zwarte thee cafeïnearm is en de meeste antioxidanten bevat. Lekker gezond! 

Na het plukken kunnen de bladeren ook gerold en geoxideerd (blootgesteld aan de lucht) worden. Dit zorgt ervoor dat de theebladeren een intense smaak en een donkere kleur krijgen. Zo krijg je zwarte thee. Hierin zit de meeste cafeïne van alle theesoorten. 

Ook kunnen de theebladeren na het plukken gestoomd worden. Hiermee wordt het oxideren voorkomen, maar wordt de smaak wel iets intenser dan bij witte thee. Hiermee krijg je groene thee. Qua kleur, smaakintensiteit en hoeveelheid cafeïne zit groene thee tussen witte thee en zwarte thee in. 

In de meeste soorten kruidenthee, zoals muntthee, rooibosthee en gemberthee, zitten helemaal geen theebladeren. In deze kruiden zit geen cafeïne, waarmee er in deze soorten kruidenthee dan ook geen cafeïne zit. 

Hoeveel cafeïne zit er in thee vs koffie?

Om je een idee te geven van de hoeveelheid cafeïne per kop thee hebben we hier wat statistieken op een rijtje gezet. 

In een gemiddelde kop koffie van 250 ml zit tussen de 70 en 185 milligram cafeïne. De daadwerkelijke hoeveelheid cafeïne hangt vervolgens af van het soort koffieboon dat gebruikt wordt om de koffie te zetten. In een gemiddelde kop zwarte thee zit tussen de 30 en 47 milligram cafeïne, in groene thee tussen de 20 en 30 milligram cafeïne, en in witte thee tussen de 6 en 15 milligram cafeïne. Kruidentheeën, zoals rooibosthee en muntthee, zijn volledig cafeïnevrij. Daar zit dus 0 milligram cafeïne in. 

Ook hangt de hoeveelheid cafeïne in een kop thee af van hoe lang je de thee laat trekken. Als vuistregel kun je aanhouden: hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer cafeïne er in zit. 

In welke thee zit geen cafeïne?

Kruidenthee 

Zoals we hierboven al even zeiden, zit er in de meeste soorten kruidenthee geen cafeïne. Dit komt doordat deze thee niet wordt gemaakt van bladeren van de theeplant, maar van de bladeren van een ander soort plant (zoals rooibosthee) of een wortel van een plant (zoals kurkuma- of gemberthee). Kruidentheeën zoals rooibosthee, gemberthee, muntthee en kurkumathee zijn daarom geschikt om te drinken op ieder moment van de dag. En ook zwangere vrouwen kunnen zonder zorgen genieten van deze theesoorten! 

Theemelanges 

Daarnaast zijn er enorm veel theemelanges die een combinatie zijn van gedroogde bladeren, wortels, vruchten en bloesems. Hieraan worden soms wel en soms geen theebladeren toegevoegd. Als in een melange geen bladeren van de theeplant zitten, bevat deze thee in de regel geen cafeïne. Maar let wel op: zorg altijd dat je de beschrijving van de thee goed leest om er zeker van te zijn dat er geen theebladeren in zitten, als je beslist geen cafeïne wilt of mag binnenkrijgen.  

Theemelanges op basis van kruidenthee zijn bijvoorbeeld onze Fresh and Fitness, Innerlijke Rust en Droomthee–stuk voor stuk melanges waarin geen theebladeren zitten en dus vrij zijn van cafeïne. Werkelijk alle combinaties zijn mogelijk, dus in ons assortiment vind je ongetwijfeld een thee die ook jij heerlijk vindt. En welke thee jij het lekkerst vindt, kom je natuurlijk maar op één manier achter: lekker proeven! 

Lekker proeven!

Bij iedere bestelling die je in onze webshop doet kun je daarom 3 gratis proefzakjes kiezen. En voor die 3 gratis proefzakjes kun je kiezen uit íédere smaak die je in ons assortiment kunt vinden. Daarmee kun jij dus gratis ontdekken welke thee jij het lekkerst vindt! En als je een bestelling van €30,- of meer plaatst, maken we het nog mooier. Dan mag je naast de 3 gratis proefzakjes ook nog een gratis losse thee uitzoeken! Ook hiervoor kun je kiezen uit iedere thee in ons assortiment. Op deze manier hopen we dat jij de thee vindt die perfect bij jou past. Veel thee-plezier!

De thee kiezen die voor jou perfect is 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, ligt het echt aan het soort thee of er cafeïne in jouw kop thee zit. Maar ook tussen de verschillende theesoorten waar wèl cafeïne in zit, zitten sterke verschillen qua hoeveelheid cafeïne. 

Ook weet je nu dat er allerlei kruidentheeën en theemelanges waarin geen bladeren van de theeplant zitten, waardoor hier geen cafeïne in zit. Deze theesoorten kun je daarom op ieder moment van de dag drinken–heerlijk om even helemaal mee tot rust te komen, ook net voordat je naar bed gaat. We hopen dat jij met deze informatie beter in staat bent de thee te kiezen die voor jou perfect is!  

Als je ‘s ochtends een kickstart van je dag wil, kun je beginnen met zwarte thee. In deze thee zit de meeste cafeïne, wat het gevolg is van het oxideren van de theebladeren. In groene thee zit een stuk minder cafeïne dan in zwarte thee. En wil je wel graag thee van echte theebladeren drinken, maar liever niet te veel cafeïne binnenkrijgen, ga dan voor een witte thee. Of je nu je graag cafeïne in je thee wilt of niet: er is echt voor een ieder wat wils! Dus, welke thee ga jij proberen?

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Hoe zit het nou eigenlijk met thee en cafeïne?"Laat een reactie achter