Hoe moet ik losse thee zetten?

In onderstaande tabel is weergegeven hoeveel gram thee er per mok of pot gezet moet worden. De thee kan gezet worden in een filter of een thee ei. Bereid het water op de aangegeven temperatuur en plaats het filter in de mok of pot. De thee moet nu enkele minuten trekken afhankelijk van de soort.

Soort Thee  Hoeveelheid per mok  Hoeveelheid per pot (ca 1,5 liter)  Temperatuur water  Trektijd
Zwarte Thee 2 gram 5 gram 100°C  3 – 5 min
Groene Thee 2 gram 5 gram  80°C   2 – 4 min
Rooibos Thee   2 gram 5 gram 100°C 6 – 8 min
Kruiden Thee 3 gram 7 gram 100°C 5 – 8 min
Witte Thee 2 gram 5 gram 80°C  5 – 8 min
Fruitmelange 3 gram 7 gram 100°C 3 – 5 min

*2 gram is ca. één theelepel

Wanneer de tijd verstreken is kun je genieten van een heerlijke mok thee!
Bovenstaande tijden en temperaturen zijn slechts een advies, in de praktijk zijn de trektijden meestal korter. 

Thee zetten in een thermosfles of thermoskan

Thee zetten in een thermoskan lijkt misschien wat onhandig om te doen. Je kunt een theezakje in de kan of fles hangen, maar die valt ook nog wel eens in de kan en dan is het best lastig om de thee er weer uit te halen. Maar met een speciaal thermoskan theefilter voor losse thee lukt het wel. Het thermoskan filter is zeer fijn waardoor er geen losse thee bladen in de thee komen.

Je vult het filter met je favoriete losse thee en hangt het in de thermoskan of thermosfles. Wanneer je het dekseltje op het filter doet voorkom je extra warmteverlies. Wanneer de thee voldoende is getrokken haal je het thermoskanfilter weer uit de fles. Dit voorkomt dat de thee bitter wordt of te sterk van smaak. Het thermoskan-theefilter is vaatwasserbestendig en gemaakt van roestvrij staal waardoor hij niet roest. Dit is een kwalitatief zeer goed en stevig filter.

Theefilter voor horeca

Om in een horeca bedrijf, maar ook voor thuis een perfect kopje thee te serveren is het gebruik van dit filter met onderzetter een ware must. In steeds meer restaurants en op terrassen zie je dat er losse thee geserveerd wordt.
Om de thee op een mooie manier te presenteren gebruik je dit filter, cannikin genaamd. Hoe ga je te werk? Doe heet water in een glas of mok en zet het lege filter erin. Vervolgens plaats je de deksel boven op de mok met daarin de losse thee. Nu kun je de thee serveren aan je gasten. Aan tafel kunnen de gasten de losse thee zelf in het filter plaatsen.

Het deksel kan ook gebruikt worden als schotel. Na de gewenste trektijd kan het filter uit de thee worden gehaald. Voor het uitlekken kan het schoteltje worden gebruikt. Je zult zien dat je gasten in jou restaurant of bij je thuis dit een heel bijzondere manier van theepresentatie zullen vinden. Het filter is gemakkelijk te legen en schoon te maken, en vaatwasser bestendig omdat het gemaakt is van roestvrij staal.

Thermometer voor thee zetten

Losse thee zetten is niet moeilijk, maar bij de verschillende soorten is de watertemperatuur belangrijk. Bijvoorbeeld groene thee en witte thee moet in water van 80 graden worden gezet. Wanneer je dit niet doet krijgt de thee een bittere smaak. Speciaal hiervoor is er de thee thermometer. Nu weet je precies de juiste watertemperatuur voor je thee. Deze thermometer zit in een stevige houten koker en is daardoor nagenoeg onbreekbaar. Daarnaast kun je deze thermometer ook gebruiken voor andere kookdoeleinden.

Al onze theefilters Al onze thee-accessoires