De gezondheidsvoordelen van zwarte thee op een rij

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee op een rij

0 reactie minuten lezen

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee op een rij

Als je op deze pagina bent uitgekomen, vraag je je vast af of zwarte thee gezond voor je is. Of misschien heb je op internet of televisie allerlei beweringen gehoord… en nu ben je op onderzoek uit om erachter te komen hoe het écht zit. Begrijpelijk.

Je hoort het immers vaak, dat zwarte thee goed voor je is. Maar is dat ook echt zo? Daar gaan we hieronder uitgebreid antwoord op geven, zodat het voor eens en altijd duidelijk is. We kunnen alvast verklappen, naast dat een kop zwarte thee heerlijk is om mee te ontspannen, is het ook nog eens enorm gezond. Dit komt door bepaalde stoffen die in deze theesoort zitten, maar ook door het vleugje cafeïne wat je erin vindt.

Na het lezen van deze blog hopen we dat jij precies weet waarom zwarte thee zo goed voor je is. En mocht je na het lezen van alles wat hieronder staat nog steeds vragen hebben, dan nodigen we je van harte uit om ons een berichtje te sturen via WhatsApp of per email. Laten we beginnen!

Is zwarte thee gezond? En zo ja, wat maakt het gezond?

Zwarte thee is natuurlijk een heerlijke thee om mee te ontspannen. Maar zoals we hierboven al even vertelden, brengt het ook nog eens een hele reeks gezondheidsvoordelen met zich mee. Op de vraag of zwarte thee gezond is kunnen we dus een kort antwoord op geven: ja.

Wat zwarte thee gezond maakt? Dit komt allereerst door alle goede antioxidanten die je in zwarte thee kunt vinden, in het bijzonder polyfenolen. Ja, het is een moeilijk woord, die mag je vergeten… Maar wat wel goed is om te onthouden is dat deze antioxidanten je lichaam helpen met het opruimen van allerlei afvalstoffen. Daarmee helpt het drinken van zwarte thee jouw lichaam te beschermen tegen allerlei gezondheidskwaaltjes. Zwarte thee helpt bijvoorbeeld met het verlagen van het risico op hartaandoeningen, maar ook met het verminderen van de kans op chronische ziekten.

Ook helpen die polyfenolen (had je het nog onthouden?) met het verlagen van de bloeddruk. Dit doet het door je cholesterolniveau in balans te brengen. En een goede cholesterolbalans verlaagt het risico op allerlei hartaandoeningen en hart- en vaatziekten. Waar zo’n kopje thee allemaal niet goed voor kan zijn…

Maar daar blijft het niet bij–er is meer! Ook helpen de antioxidanten in zwarte thee met het verbeteren van het immuunsysteem, omdat die antioxidanten helpen met het afvoeren van de schadelijke stoffen die vrij in je lichaam rondzwerven. Oftewel, als je eens vaker een kop zwarte thee drinkt, verlaag je het risico op ziek worden en het krijgen van infecties. Een wondermiddeltje dus.

Maar wat is zwarte thee dan precies? 

Dat zwarte thee gezond voor je is, dat is nu wel duidelijk. Maar misschien vraag je je nu wel af wat het precies is. Laat ons dat je nog even kort vertellen. Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, dat is vast geen verrassing. Wat zwarte thee ‘zwart’ maakt–waarmee het zich echt onderscheidt van andere soorten thee–is het oxidatieproces dat het ondergaat. Dit proces geeft zwarte thee zijn kenmerkende smaak en kleur.

Na het plukken van de theeblaadjes worden ze eerst gekneusd, waardoor allerlei stofjes uit de theebladeren vrijkomen. Vervolgens worden de bladeren gedurende een bepaalde periode gelucht, wat zorgt voor de oxidatie, wat betekent dat er zuurstof bij komt. Dit proces zorgt ervoor dat de bladeren zwart worden (vandaar de naam), dat de smaak van de thee intenser wordt èn dat het cafeïnegehalte hoger wordt dan in andere populaire theesoorten, zoals groene thee en witte thee.

Hoeveel cafeïne zit er in zwarte thee? 

Het oxidatieproces waar we het net over hadden, zorgt ervoor dat de cafeïne die in de theebladeren zit geconcentreerd wordt. In zwarte thee zit dus inderdaad cafeïne, in een gemiddelde kop zo’n 30 milligram. (Een stuk minder dan in een bak koffie overigens, waar gemiddeld zo’n 60 milligram in zit.)

Mocht je nou gevoelig zijn voor cafeïne, kun je het beste ‘s ochtends beginnen met zwarte thee en in de middag overstappen op een cafeïnevrije thee-variant. (Ook daarvan kun je er overigens genoeg vinden in ons assortiment!). Door de cafeïne die in zwarte thee zit, krijg je na het drinken van een kop een boost, die helpt met het verbeteren van de concentratie en ook nog eens je spijsvertering bevordert. Naast fysieke voordelen dus ook mentale voordelen.

Ook staat caffeïne erom bekend dat het het hongergevoel onderdrukt. Mocht je dus graag willen afvallen, kan het een goede keus zijn om eens vaker een kop zwarte thee te drinken. Daarmee onderdruk je het hongergevoel en kun je misschien wat vaker je handen uit de snoep- of koekjespot houden. (We kunnen hier natuurlijk geen garanties op geven… Ook wij houden immers van een koekje bij thee.)

De meeste studies tonen aan dat 3 tot 5 koppen zwarte thee per dag drinken helemaal geen kwaad kan. Die 3 tot 5 koppen kun je dus veilig drinken. Daarmee versterk je je immuunsysteem, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten en kun je je beter concentreren. Een wonderlijk drankje, al vraag je het ons.

En hoe zit het met zwarte thee drinken tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het verstandig om op te letten met het drinken van zwarte thee. Er zit namelijk cafeïne in, waarvan je niet te veel wilt binnenkrijgen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. De meeste dokters en verloskundigen raden aan om maximaal 200 milligram cafeïne per dag in te nemen tijdens de zwangerschap, als je toch graag caffeïne wilt drinken. Dit staat dus gelijk aan 3 tot 5 koppen zwarte thee.

Welke zwarte thee kun je het beste drinken? 

Alle soorten zwarte thee worden op een soortgelijke manier gemaakt. Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van zwarte thee maakt het dus eigenlijk niet uit welke thee je drinkt. Iedere zwarte thee heeft daarentegen natuurlijk wel zijn eigen karakteristieke smaak, waarom het echt een kwestie van smaak is welke thee je het beste kunt drinken. Wat jij lekker vindt, kunnen wij immers niet voor je bepalen.

Een echte klassieke zwarte thee is de Earl Grey, wat een aromatische thee is met een citrusachtige smaak. Of misschien heb je weleens gehoord van Ceylon, die helder en fris van smaak is, met een heerlijk bloemige aroma. Maar ook de intensere Lapsang Souchong, die bekend staat om zijn rokerige, intense smaak, is een prachtige zwarte thee. Zo is er voor ieder wat wils. Welke zwarte thee het beste voor jou is, kom je maar op één manier achter: lekker proeven!

Bij iedere bestelling die je in onze webshop doet kun je trouwens 3 gratis proefzakjes kiezen. En voor die 3 gratis proefzakjes kun je kiezen uit iedere smaak die je in ons assortiment kunt vinden. Daarmee kun jij dus gratis ontdekken welke thee bij jou past! En als je een bestelling van €30,- of meer plaatst, maken we het nog mooier. Dan mag je naast de 3 gratis proefzakjes ook nog een gratis losse thee uitzoeken! Ook hiervoor kun je kiezen uit iedere thee in ons assortiment. Op deze manier hopen we dat jij de thee vindt die perfect bij jou past. Veel thee-plezier! 

Een wonder van de natuur, als je het ons vraagt 

Zoals je hebt kunnen lezen is zwarte thee dus hartstikke goed voor je. De antioxidanten die in zwarte thee zitten helpen om schadelijke stoffen uit het lichaam op te ruimen, maar ook helpen ze met het balanceren van je cholesterolniveau. Daarnaast zorgt de cafeïne ervoor dat je je na het drinken van een kop zwarte thee beter kunt concentreren, je spijsvertering bevordert wordt, en zelfs je hongergevoel wordt er mogelijk door onderdrukt. Een wonder van de natuur, als je het ons vraagt.

Zoals we hierboven ook al even zeiden is er geen ‘perfecte’ zwarte thee. Iedere zwarte thee brengt de bovenstaande gezondheidsvoordelen met zich mee. Welke zwarte thee goed voor jou is, is dan ook puur een kwestie van smaak. We nodigen je daarom van harte uit in onze webwinkel, waar wij meer dan 150 soorten thee aanbieden. Van klassiekers als de Earl Grey tot de looizuurarme heksenthee: er zit ongetwijfeld een smaak tussen die perfect voor jou is. We hopen dat je met het lezen van deze blog precies weet waarom zwarte thee zo goed voor je is en dat je hiermee nòg meer kunt genieten van je volgende kop thee. Heerlijk ontspannen–en tot in de winkel! 

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "De gezondheidsvoordelen van zwarte thee op een rij "Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »